top of page

Tue, Jan 09

|

Gent

Structuur en ruwbouw

Verminder de impact van je projecten door te spelen met de structurele elementen van gebouwen! € 95 excl. btw (Voorkeursprijs voor stagiaires)

Les inscriptions sont closes
Voir d'autres événements
Structuur en ruwbouw
Structuur en ruwbouw

Time & Location

Jan 09, 2024, 2:00 PM – 4:00 PM

Gent, Nieuwevaart 51, 9000 Gent, Belgique

About the event

Over het evenement

De  duurzame transitie van de bouwsector komt de laatste jaren langzaam  maar zeker op gang: steeds meer mensen hebben al gehoord van de  voordelen van isoleren met bio-ecologische materialen, van de  gezondheidsaspecten van leem- en kalkpleisters en zelfs het hergebruik  van elementen zoals deuren, ramen en sanitair zit in de lift.

Er  is echter nog een belangrijke “elephant in de room” waar evenveel als  niet méér aandacht aan moet worden besteedt: de structurele elementen.  Het zijn namelijk de draagstructuren van gebouwen die veruit de meeste  massa vertegenwoordigen (tot driekwart!) en daarmee dus ook de grootste  impact op het milieu veroorzaken. Dringend tijd dus om onze horizon te  verbreden en verder te kijken dan de o-zo bekende combinatie van beton  en staal!

Over het programma

In  deze seminar verkennen we een reeks bouwsystemen (van grootschalige  skeletbouw tot prefabricatie en massiefbouw) teneinde een overzicht te  geven van het brede gamma aan duurzame opties die vandaag beschikbaar  zijn, en tegelijk architecten en aannemers tools aan te reiken waarmee  ze de reflectie rond duurzaamheid kunnen doortrekken naar het ontwerp  van structuren.

De sessie zal aanvangen met  een beknopte omkadering van duurzaamheid in de bouwsector en de  verschillende duurzaamheidsaspecten die specifiek betrekking hebben tot  de structuur van gebouwen.

Hierna worden  verschillende bouwsystemen besproken, waarbij telkens wordt ingegaan op  hoe bestaande bouwmethoden kunnen worden verbeterd, en vooral welke  mogelijke bio-ecologische alternatieven voorhanden zijn. Zo gaan we  bijvoorbeeld in op de volgende vragen:

 • Wat is de betekenis en toepasbaarheid van groen beton?
 • Hoe verschillen structuren in betonnnen, stalen of houten elementen van elkaar?
 • Welke duurzame opties bestaan er voor metselwerk en massiefbouw?
 • Welke mogelijkheden zijn er voor hergebruik?
 • Welke voordelen biedt prefabricatie?

Deze  en andere kwesties worden tot op technisch en budgettair niveau  uitgediept. Deelnemers kunnen zich dus wel aan een (beperkt) aantal  cijfers verwachten.

En uiteraard is de sessie doorspekt van tal van inspirerende voorbeelden!

Voor wie?

Deze  opleiding is bedoeld voor architecten, aannemers en andere  bouwprofessionals met een basisbegrip van structurele bouwsystemen die  hun kennis over de mogelijkheden voor duurzaam bouwen wensen te  verbreden.

Prijs? 

Standaard: €95 - Stagiair/abonnee: €50 (excl. btw)

Tickets

 • Professionnals

  Standaardprijs voor deelname.

  €95.00
  Tax: +€19.95 TVA
  Sale ended
 • Stagiair

  Voorkeursprijs voor gemotiveerde architecten-in-opleiding

  €50.00
  Tax: +€10.50 TVA
  Sale ended

Total

€0.00

Share this event

bottom of page